Sisällön tarjoaa Blogger.

12 KONKREETTISTA VASTUULLISTA TEKOA ARKEENTässä muutamia vastuullisia konkreettisia tekoja joita olen itse lisännyt tai aion lisätä omaan arkeen. Sopii kenelle tahansa ja lupaan ettei tämä ole vaikeaa, pientä haastamista korkeintaan.

1. Kirjoita itselle ylös muistikirjaan jokainen vaateostos sekä sen hinta ja ostopaikka vuoden ajan. Olen tätä nyt alkuvuoden tehnyt ja huomannut sen vaikutukset heti - mietin vieläkin tarkempaan ennen ostopäätöstä ja kun näen ostamani vaatekappaleet listana, niin se määrä konkretisoituu. Monesti tämä ostettujen vaatteiden määrä nimittäin arvioidaan omassa mielessä aika alakanttiin. Listaa tehdessä voi sitten myöhemmin katsoa, että oliko tehdyt valinnat hyviä ja tarpeellisia vai oliko ne hetken hullutuksia ja huonoja päätöksiä. Ehkä opit samalla hallitsemaan omaa ostokäyttäytymistä ja kulutustottumuksia.

2. Mieti ennen ostopäätöstä, voisiko sen ostaa second handina, lainata tai tehdä itse. Tai kenties löytyykö minulta jo joku sitä vastaava? Pätee kaikkeen!

3. Valitse kotimaisia tuotteita ja palveluita. Erityisesti pienyrittäjien tukeminen tällä hetkellä on tärkeää. Saatavilla on paljon upeita ja laadukkaita suomalaisia yrityksiä millä tahansa alalla, joten ostetaan heiltä jotta nämä yritykset pysyy pystyssä ja työpaikat Suomessa. Myös kaupan hevihyllyllä valitse ennemmin kotimaisia kasviksia.

4. Pyri vähentämään omalta osalta ruokahävikkiä ja suosi sesongissa olevia raaka-aineita. Yli jääneet ruoka-aineet ja ruuat voi helposti pakastaa myöhempää käyttöä varten. Ja esimerkiksi vähän nahistuneet kasvikset toimii kyllä kasvissosekeitossa ja mustuneet banaanit on ihan omiaan leivontaan ja smoothieen. Sesongissa olevat kasvikset on edullisempia ja parempia.

5. Hyödynnä mahdollisuutta omavaraisuuteen ja luonnonantimiin. Ollaan siitä onnekkaita, että saadaan perhepiiristä paljon itse noukittuja marjoja, sieniä ja omenoita, itse metsästettyä lihaa ja itse kalastettua kalaa, itse kasvatettuja kasviksia ja juureksia sekä äidiltä omaa hunajaa. Leipää ja muuta aion ainakin myös leipoa kotona itse enemmän ja kasvattaa yrttejä parvekkeella. 


6. Käytä ympäristöystävällisiä ja luonnollisia tuotteita niin kosmetiikassa kuin pyykkäämisessä ja siivoamisessa. Nykyään on paljon erilaisia luonnollisia vaihtoehtoja kemikaaleille ja monessa hintaluokassa. Bongataan siis joutsenmerkkiä, avainlippumerkkiä ja mahdollisesti eko- ja luomumerkkejä.

7. Vähennä kahvinjuontia ja erityisesti vähennä sen kaatamista viemäristä alas. Ja se kahvi jonka juot, niin selvitä kahvin eettiset ja vastuulliset taustat. Bongataan reilunkaupanmerkkiä, sammakkomerkkiä ja eko- ja luomumerkkejä.

8. Huolla ja kohtele vaatteita ja kenkiä hyvin, jotta ne kestäisi mahdollisimman hyvänä pitkään. Katso pesuohjeet, säilytä asianmukaisesti, kampaa nukat, valitse kestäviä materiaaleja, käytä kunnioittavasti ja korjaa jos korjattavaa on.

9. Vähennä lihan syömistä. Tein hetki sitten perinteisen lasagnen naudan sijaan tällä kertaa vegenä härkikseen ja muut syöjät ei edes huomannut ettei siinä ollut oikeaa lihaa, joten ei se sen kummempaa ole.

10. Puhu ilmastoystävällisemmistä ja vastuullisemmista valinnoista ystäville, työkavereille, perheelle ja somessa. Jaa ajatuksia ja vinkkejä, sillä ehkä niitä tarttuu silloin muidenkin arkeen ja kuka vain meistä voi vaikuttaa tällä tavalla. Ei kuitenkaan saarnata ja syyllistetä, se ei auta.

11. Kierrätä ja tee itselle kierrätystaulu roskiskaappiin, josta on helppo muistella että mikä tulikaan mihin. Erityisesti muovin kierrätys kaipaa ainakin täällä petrausta ja tuumasta toimeen laitoin toissa päivänä oman alueen jätehuollolle viestiä, että toivoisin meidän asuinalueelle muovinkierrätyksen, johon olisi kaikkien helpompi kierrättää vaivattomasti. 

12. Matkaile ja lomaile kotimaassa. Rakastan kotimaanmatkailua ja aion tehdä sitä jatkossakin, sitten kun se taas on sallittua ja turvallista. Suomessa on paljon upeita paikkoja nähty ja näkemättä!Mitä pieniä ekotekoja sulla on sun arjessa? 

Sylillinen voimia uuteen viikkoon jokaiselle, 

Marianne

14 kommenttia

 1. Kiva postaus! Kiitos. Ruokahävikkiä ei meillä juurikaan synny mutta muutamia uusia vinkkejä tuli:)

  VastaaPoista
 2. Työni on jo pitkälti kestävän kehityksen alalta, kotona taas kierrätetään, hyödynnetään pitkälti myös omat jätteet, hankinnat tehdään aina kirpparilta (hyvin harvoin ostan uutena), Korjaan ja tuunaan, nyt meillä on oma maapläntti, jossa voidaan kasvattaa omaa ruokaa, Tuetaan lähitiloja.

  VastaaPoista
 3. Itse ostan vaatteita aika pitkälti nykyisin käytettynä - niin itselleni kuin pikkuneidillekin - ja samalla yritän myös meidän vaatekaapista karsia turhia eteenpäin :)

  VastaaPoista
 4. Tosi hieno postaus. Tärkeitä asioita. Kiitos, kun otit nämä asiat esille. :)

  Omat ekotekoni pyörii vaatteiden keskellä. Yritän huoltaa vanhoja, ettei koko ajan tarvitsisi ostaa uutta. Suosin myös suomalaista. Myös ruokahävikki on omassa taloudessa vähentynyt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi ihanaa kuulla, kiitos itsellesi!

   Poista
 5. Hyvä postaus! Suurin osa on sellaisia, jotka on jo käytössä tai joita ajattelen jatkuvasti entistä enemmän! Oon juonut jo vuosia Löfbergsin kahvia, josta en kyllä luovu sitten millään :D

  hanna
  https://hannamariav.vaikuttajamedia.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon! Huippua ja hei, Löfbergsin kahvit on tosi jees ja vastuullisia jote hyvä valinta :) Ne taitaa jäädä melko pysyväksi meillekin!

   Poista
 6. Hyvä postaus! Meillä lajitellaan ja kierrätetään. Meillä on sen verran pienet seka- ja energiajäteastiat harvoilla tyhjennyskerroilla, että meidän on pakko lajitella kaikki roskat. Muuten astiat täyttyisivät liikaa. Ruokahävikkiä yritämme vähentää. Joskus on ehkä shoppailtu huvikseen, mutta nykyään onneksi paljon harkitummin. Teineillä on mieleisensä kengät ja huolehtivat itse lähes fanaattisesti niiden kunnosta ja puhtaudesta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Ja hei hyvältä kuulostaa, tärkeitä arkisia juttuja :)

   Poista
 7. Olipa hyödyllinen lista! Hyvä pointti toi toisille kestävistä valinnoista puhuminen :) Itse huomasin sen käytännössä, kun aloin kierrättämään tarkemmin ja pian vanhemmat seurasi perässä ja alkoi kierrättää muovit myös. Oon saanut kanssa mun siskon ja vanhemmat innostumaan muutamista kasvisruuista, joita oon niille kokannut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos, kiva kuulla! :) Joo, olen itse huomannut ja tehnyt havaintoja omassa lähipiirissä, että näistä jutuista puhumalla ja ihan vaikka ohi mennen kertomalla omista tavoista ne yllättävän hyvin tarttuu muihinkin :D Ihan mahtavaa, se on sitä vaikuttamista parhaimmillaan! Meille tähän tietoon on tulossa muovinkierrätys lähiaikoina, jes!

   Poista