Sisällön tarjoaa Blogger.

9 X VASTUULLISET VIIME HETKEN LAHJAVINKITLahjojen antaminen on ihanaa. Pitää hetken miettiä lahjansaajaa ja koettaa keksiä jotain, mikä olisi toisen mieleen. Mistä toinen ilahtuisi? 

Jouluna kuitenkin on tärkeää muistaa koko jutun ydin - se, että ajatus on tärkein ja pohjimmiltaan tarkoitus on pienellä eleellä osoittaa välittävänsä. Yhteinen aika perheen ja muiden rakkaiden kanssa on paras lahja jonka voit antaa. 

Tämän ikäisenä (täytän itseasiassa tänään 24, onnea minä!) se joulumieli tulee ihan muista asioista ja perinteistä, mutta tykkään kuitenkin tosi paljon antaa lahjoja toisille. Ehkä siihen joulumieleen vaikuttaakin enemmän se lahjan antaminen kuin saaminen. 

Millaisia joululahjaperinteitä ja menetelmiä teillä on?Tässä muutama vastuullinen viime hetken lahjavinkki niille, joilla joululahjat on vielä ajatuksen tasolla. 

1. Tee itse suklaata kauniiseen pussukkaan tai kokeile tehdä marjamehusta marmeladia! Tai sitten tee jouluista granolaa lasipurkkiin tai leivo taatelikakku jonka voit pakata näyttävästi. 

Herkut toimii aina ja melkein kenelle vain, varsinkin itse tehtynä! Vaihtoehtoisesti osta käsintehtyjä herkkuja pienemmästä kotimaisesta putiikista tai joulutorilta. Esimerkiksi Koskenpäänherkku ja Vavesaarentila.

2. Villasukat, villainen pipo tai lapaset. 

Jos taitoa löytyy, niin neulo itse mutta jos ei niin näitäkin löytyy perinteiseti joulutorilta sekä moniltakin kotimaisilta pienemmiltäkin yrittäjiltä. Esimerkiksi RIVA Clothing, VAI-KO, Helsingin Villasukkatehdas, Myssyfarmi... Pidä huoli villan alkuperästä, varmista että valitset mulesing-vapaata villaa. 

3. Hyvä kasvonaamio! 

Mun lemppareita on mm. suklaisen ihana Evolve Radian Glow Mask -kasvonaamio, Lumene Harmonia -turvenaamio sekä Mossan Vitamin Cocktail Energy Boost -naamio. Valitse luonnollisia raaka-aineita sisältävä ja lahjansaajan iholle sopiva kasvonaamio.

4. Ihana lyhty ja kotimainen kynttilä. 

Esimerkiksi kauniita soijavahakynttilöitä löytyy Luonnon Lumoa -yritykseltä. Myös mun pieneltä kotipaikkakunnalta ponnistanut Kalevantuli on taitava kynttilöiden parissa.

5. Pyykkietikkaa ja sen kaveriksi laadukkaat käsipyyhkeet. 

Pyykkietikan voi myös valmistaa itse, mutta esimerkiksi Pohjanmaalaisen Fiini Naturallyn pyykkietikat on hyviä ja skandinaaviseen kotiin sopivia.

6. Laudeliinat ja pienpanimon jouluoluet tyylikkäissä lasipulloissa. 

Laudeliinoja ja muita saunatekstiilejä löytyy esimerkiksi Pohjanmaalaiselta Lapuan Kankureilta. Omat suosikkikuosit on VIILU, KOIVU ja SAIMAANNORPPA. Lahjansaajalta oletettavasti löytyy myös itse sauna!

7. Tee joulukranssi! Se voi olla koottu tienposkesta noukituista heinistä tai kukkakaupasta valituista yksilöistä. Ulkokäyttöön myös yksinkertainen havukranssi on upean näköinen. Ainakin lahjansaaja tietää, että olet nähnyt vaivaa tämän vuoksi. Inspiraatioksi mun tekemä heinäkranssi löytyy täältä.

8. Purkki hyvää lähellä valmistettua hunajaa. Hunaja on kiva ja yllättävän monikäyttöinen lahja, jonka valitsemalla tuet samalla jotakuta yrittäjää ja myös mehiläisten tärkeää työtä luonnon hyväksi.

Näitä löytää joulutoreilta ja täällä Jyväskylässä tai lähiseudulle esimerkiksi meidän äidin hunajaa voi ostaa vaikkapa laittamalla mulle viestiä! 

9. Kirjoita kirje. Kirjoita kunnolla ajatuksella ja sano siinä sellaisia asioita, jotka joskus ehkä unohtuu sanoa. Rakkaalle, äidille, sisarukselle, mummille, parhaalle ystävälle... Minä ainakin otan rakkauskirjeet lämmöllä vastaan!


Vinkkeinä vielä, että valitse mahdollisimman paljon kotimaisia tuotteita ja suosi sellaisia lahjoja, jotka on varmaa käyttötavaraa jotka ei jää kaapin perukoille pyörimään. 

Kiertele pienempiä putiikkeja, joulutoreja ja tee mahdollisimman paljon itse. Tutkaile läpi Iloinen Designkauppa (Jyväskylässä, Kuopiossa ja Tampereella) joka on täynnä näitä vastuullisia kotimaisia tuotteita ja villinäkorttina kurkkaa Suomen Luonnonsuojeluliiton verkkokauppa, sillä siellä oli mm. tosi suloisia saimaannorppatuotteita. 

Tästä tuli hyvä muistilista itsellenikin ensi vuoden joululahjoja ajatellen ja näistä voi koota ihanan joulupaketin.


Valkoista joulua ja rauhallisia pyhiä toivoen,

xx Marianne

10 kommenttia

 1. Loistavia vinkkejä! Itselläni pari lahjaa vielä hankkimattakin :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla, ehkä tästä oli apua! :)

   Poista
 2. Hyviä lahjaideoita ja aivan ihanat kuvat. Oikein ihanaa joulua sinulle <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon! Toivottavasti sielläkin oli ihana joulu :)

   Poista
 3. Nykyään ei meillä lahjoja ole ollnekaan mutta aikaisemmin kaikki kierrättämällä tai itse tekemällä.

  VastaaPoista
 4. Ihania vaihtoehtoja, näitä olen itsekin toteuttanut. <3

  VastaaPoista
 5. Onpa paljon ihania vinkkejä!<3 Granolaa olen useana vuonna tehnyt itse, ja villasukkiakin kutonut. Jälkimmäiset eivät minulta valmistu kyllä ihan viime tipassa ;) Nyt olen onnellinen, että on jo kaikki lahjat (kerrankin!) paketissa!:)
  Ihanaa joulunaikaa,
  Ida Kotona kaupungissa -blogista
  http://www.lily.fi/blogit/kotona-kaupungissa

  VastaaPoista