Sisällön tarjoaa Blogger.

VAATEHUOLTOA JA KESTÄVÄMPIÄ MATERIAALEJA


Miten huollan vaatteitani? Mitä välineitä siihen tarvitaan? Millaisia materiaaleja valitsen ja miksi? Mitä materiaaleja pyrin välttämään? 

Kirjoitin aikaisemmin postauksen siitä, mitkä on ne viisi asiaa jotka pidän mielessä ennen kuin päätän ostaa uuden vaatteen ja siellä tuli kommenttikentässäkin keskustelua materiaalivalinnoista ja vaatteiden hyvänä pitämisestä. 

Nämä aiheet on olleet paljon esillä muutenkin - kahvikupin äärellä Lauran kanssa, joka tietää näistä vielä minua enemmän ja huomasin mm. myös hyvän postauksen eilen illalla Sara Susanna's -blogista. Uusimmassa Trendissä oli myös kiinnostavia juttuja tällä teemalla (mm. sivuilla 48-49). Ihanaa, että aihe on yhä enemmän esillä ja näistä oikeasti puhutaan. 

Hyvä sääntö on välttää tekokuituja (kuten polyesteriä ja akryyliä, jotka on käytännössä muovia) ja sen sijaan suosia luonnonmateriaaleja (kuten villaa, pellavaa, puuvillaa, silkkiä, mohairia ja nahkaa). 


Mutta kannattaa muistaa, että kaikilla materiaaleilla on kuitenkin niin hyviä kuin huonoja puolia. Pidemmälle ajateltuna kuitenkin itselläni ratkaisee se, että miten vaate kestää - tarvitseeko mun olla heti parin viikon päästä hankkimassa uutta vastaavaa tilalle vai kestääkö vaate vuosia? 

Luonnonmateriaalit on usein kestävämpiä, ekologisempia, hengittävämpiä ja kauniimpia. Esimerkiksi puuvilla on kestävä, hengittävä ja miellyttävä iholla, mutta sen valmistamiseen käytetään paljon vettä, joten se ei ole kovin ekologinen valmistaa, oli se sitten luomupuuvillaa tai ei. Villa taas on ekologinen ja oikeesti lämmin, mutta se helposti kutittaa ja voi kutistua pesussa. Kuitenkin suosin näitä molempia materiaaleja, sillä koen niiden hyvät ominaisuudet tärkeämpinä.

Yksi mun suosikki kuitenkin on tencel (toiselta nimeltään lyocell), joka on selluloosamuuntokuitu eli sitä valmistetaan puusta, esimerkiksi eukalyptuksesta. Tencelin valmistaminen on ympäristöystävällisempää ja ekologisempaa kuin monen muun materiaalin ja siinä käytettäviä kemikaaleja voidaan käyttää aina uudelleen. Tencel on hyvin hengittävä, hyvin miellyttävän tuntuinen iholla, laskeutuu kauniisti, ei nyppyynny, ei haalistu ja se on luonnostaan antibakteerinen.


Tekokuidut sitten taas on edullisempia ja saattaa alkuun tuntua ihanan pehmeälle, mutta jo muutaman käyttökerran jälkeen vaate saattaa olla käyttökelvottoman näköinen. Ei siis pidemmän päälle ollenkaan kannattava valinta. 

Esimerkiksi polyesteri ei hengitä ja se sähköistyy helposti (eli siinä tulee hiki ja se hiki pinttyy siihen kiinni, sen lisäksi saat sähköiset hiukset). Akryyli menettää muotonsa, nyppyyntyy ja on myös tosi sähköistä (eli pian sulla on ihan muodottomaksi venähtänyt nyppyyntynyt vaate ja taas ne hiukset sähköisyydestä pystyssä). 

Ei kiva, vai mitä?

Mulla on esimerkiksi yksi pidempi mekko, joka on ihan mun lempimekko - muuten, mutta sen arvo sekä hinnassa että mun silmissä laskee sen vuoksi, että se on 100% polyesteriä. Käyttökokemuksina voin kertoa, että se on todella hiostava päällä jos on vähääkään kuumempi päivä ja se sähköistyy niin, että helma tarraa vartaloon inhottavasti kiinni.

Toisena esimerkkinä mulla on musta poolopaita joka on 49% viskoosia, 26 % polyesteriä ja 29 % nylonia. No kyllähän se alkuun tuntui kivalle ja pehmeälle, mutta en sitä kovin monesti ehtinyt pukea ennen kuin se oli aivan nyppyyntynyt ja kainalossa on pieni reikä. Ei tarvitse kahta kertaa miettiä, ostanko seuraavan pooloni vähän tarkemmin harkiten. Sen sijaan mietin sitä, että oliko onni kun se oli niin edullinen vai oliko siinä mitään onnea sittenkään... Kertakäyttökulttuuri ja ilmastonmuutos eläköön vai miten se meni?


Kuten sanottu, kaikissa materiaaleissa on omat huonot ja hyvät puolensa. Siksi on olemassa myös sekoitteita, joissa tulee kunkin materiaalin hyvät ominaisuudet esiin. Suosi kuitenkin ennemmin niitä sekoitteita joissa hyviä materiaaleja on vähintään puolet

Kuitenkin jos sulta näitä vähän kehnomman laatuisia vaatteita jo valmiiksi löytyy, niin ekologisinta siinä tilanteessa on kuitenkin käyttää ne ns. loppuun tai keksiä niille jokin sopivampi käyttötarkoitus tai pistää kiertoon. Jotkut vaatteet voi kuitenkin jopa pelastaa hyvällä huollolla. 

Hyvin pidetty ja huollettu vaate pysyy kauniina ja käyttökelpoisena pidempään. Kohtele hellästi erityisesti myös niitä hyviä materiaaleja sisältäviä vaatteita, jotta ne pysyykin sellaisina mahdollisimman kauan. 

Ensimmäinen askel taitaa löytyä jo siitä, miten säilytät vaatteet vaatekaapissa (kauniisti viikattuna ja henkarissa vai tuhannen mytyssä ja rytyssä kaapin perukoilla) ja siitä, miten peset vaatteet (kunkin vaatteen pesuohjeen mukaan vai kaikki samassa pesussa välittämättä väristä tai materiaalista). Simppeleitä juttuja siis.


Multa löytyy pesukoneen lisäksi myös kaksi muuta vempelettä vaatteiden huoltoon - höyrytin ja nukkaleikkuri. 

Muita, joita ajatus silitysraudasta ja vaatteiden silittämisestä ei oikein nappaa? Meitä varten on kätevät höyryttimet, joilla vaatteiden silittäminen on hauskaa, nopeaa ja toimivaa. Itseltä löytyy tämä Philipsin matkahöyrytin ja oon ollut siihen tosi tyytyväinen. Näppärä, helppo ja nopea, sillä tämä on valmis tositoimiin alle minuutissa ja vaate voi roikkua toimenpiteen ajan henkarissa periaatteessa ihan missä vain. 

Entäs sitten kun vaatteessa on jo niitä nyppyjä? Nukkaleikkuri on siihen oikein hyvä ja tehokas kapistus, mulla tämä on OBH Nordican. Ihan kaikkiin materiaaleihin tämä ei pure ja ohuempia vaatteita kannattaa lähestyä varoen, mutta olen nukkaleikkurin avulla jo pidentänyt monen huonompi laatuisen vaatteen käyttöikää.


Huh. Nyt tuli paljon asiaa, mutta mun mielestä aika tärkeetä asiaa ja toivon, että tästä on teille oikeesti hyötyä ja apua parempiin valintoihin. 

Lyhyesti vielä: tsekkaa materiaalit ja pesuohjeet, niillä pääset jo pitkälle.

xx Marianne

Ps. Mun yllä olevan ihanan alpakkaneuleen kuuluukin näyttää ''nukkaiselta'', siitä pidän nukkaleikkurin kaukana.

9 kommenttia

 1. Myös pesuaineilla on vaikutus materiaalin käyttöikään, myös huuhteluaineella. Itsellä on pesussa käytössä marseillesaippua, etikka sekä sooda. Muuta ei tarvita. Villaa ei tarvitse pestä kuin silloin kun se on tahrainen. Pakkaseen vain tai tuulettumaan. Kierrätetty vaate on aina ekologinen vaihtoehto :)

  VastaaPoista
 2. Kyllä! Just näin, nämä on myös tärkeitä juttuja :)

  VastaaPoista
 3. Aiemmin ajattelin, ettei minulla ole varaa esim. puuvillaisiin vaatteisiin. Totuus kuitenkin on, että samassa ajassa, missä ostan monta tekokuituista, hiostavaa ja helposti hajoavaa, saumoista kiertyvää halpaa vaatetta, käyttäisin yhden kestävän vaatteen. Siinä se sitten onkin jokaisen oma valinta, haluaako yhden kestävän vai monta kertaa uuden, mutta samalla luontoa kuormittavamman setin. Yhä useammin hankin kerralla sen paremman nyt. Se on säästöä rahallisesti loppujen lopuksi ja miellyttävämpi käyttää. Erityisesti luonnon tärkeys on minulle vahva kriteeri.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei niimpä, pidemmälle ajateltuna kannattaa sen verran panostaa :) Mahtavaa!

   Poista
 4. Erittäin mielenkiintoinen ja antoisa postaus! :)

  VastaaPoista
 5. Kiitos, kiitos, kiitos tästä postauksesta! Oli ihana lukea tällainen, kun hiljalleen uudistan omaa vaatekaappia ja toki tahtois tehdä "hyviä valintoja" :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanaa, että tästä oli jeesiä! <3

   Poista
 6. Nukkaleikkuri ja höyrytin kuuluu myös minun luottovarusteisiin vaatteiden huoltamisessa. Ystäväni kehoitti minua kokeilemaan pesulapalvelua koska olin muutaman vanhemman vaatteen onnistunut pilaamaan pesemällä ne kotona omilla pesuaineilla. Ehkä tämä voi olla myös yksi tapa pidentää vaatteiden käyttöikää?

  VastaaPoista