Sisällön tarjoaa Blogger.

PIENIÄ VAIVATTOMIA EKOTEKOJA ARKEEN


Nyt jos koskaan puhutaan ajankohtaisesta aiheesta, sillä ekologisuus ja ilmastonmuutos herättää keskustelua entistä enemmän. On tosi hyvä asia, että näistä puhutaan nyt isoon ääneen myös mediassa, vaikka se vähän ahdistusta aiheuttaakin dramaattisina uutisotsikoina. Se on silti hyvää herättelyä ja ihan aiheellista.

Jokaisen on nyt aika miettiä, mitä pieniä tekoja voisi meidän kaikkien hyväksi tehdä. Koska kyllä, tää koskee meitä kaikkia. Pienissäkin valinnoissa on voimaa ja ei tarvitse olla 'hippi' ollakseen kiinnostunut mihin suuntaan tää maailma menee. 

Mä en ole mikään malliesimerkki, mutta ainakin pyrin siihen, että tekisin pieniä parempia valintoja päivittäin ja tekisin niitä jatkossakin yhä vain enemmän. Ehkä myös saan jonkun toisenkin tekemään niin. 


Tässä muutamia pieniä ja helppoja ekotekoja. 

1. Katso edes vähän, että mitä materiaalia sun vaatteet on. Sekin on jo ekologista, että parempaa matskua oleva vaate kestää pidempään. Esimerkiksi tässä villapaidassa mun päällä on 60% villaa ja tämä on kestävämpi sekä lämpimämpi kuin täysin tekokuituinen vastaava. 

2. Vielä parempi on, että oikeesti harkitset ennen kuin ostat. Suosi kirpputoreja ja tavaroiden korjaamista. Aina ei tarvii ostaa yhtää mitään, eikä varsinkaan kaikkia päähänpistoja, vaan antaa niiden mennä ohi. Suosi monipuolisuutta ja vältä kertakäyttöisyyttä.

3. Käytä kaupassa kestokassia, älä osta muovipussia. Ota oma kangaskassi mukaan kun lähdet kaupungille suunnitelmissa ostaa jotain.


4. Valitse ruokakaupassa hedelmiä, vihanneksia ja muita tuotteita mahdollisuuksien mukaan ilman turhaa muovipakkausta. Aika paljon voit nykyään ostaa irtotuotteina ihan paprikoista pähkinöihin.

5. Kierrätä. Ei se lopulta oo niin vaikeeta saatika vaivalloista.

6. Suosi luonnonkosmetiikkaa, luonnonmateriaaleja ja muita luonnontuotteita. Luonnonkosmetiikasta löytyy paljon hyviä tuotteita (kuten ollaan täällä yhdessä huomattu) ja ruokapuolelta vaikka mitä saa luomuna ja vielä kotimaisenakin. 

7. Pidä viikossa ainakin yksi kasvisruokapäivä ja lisää muutenkin kasvipohjaisten tuotteiden syöntiä lihatuotteiden sijaan. Nykyään on paljon hyviä vaihtoehtoja!


8. Sammuta valot kun lähdet huoneesta ja älä muutenkaan pidä valoja tai sähkölaitteita turhaan päällä, jos et niitä käytä. Sähkölaskukin pienenee!

9. Käytä auton sijaan julkistaliikennettä, aja pyörällä tai mene kävellen. Lomareissuillekaan ei aina tarvitse lentää etelään vaan meiltä täältä kotimaastakin löytyy tosi upeita kohteita, joten suosi myös kotimaanmatkailua.

10. Laita oveesi lappu ''ei mainoksia''.

11. Tämän pitäisi olla ihan itsestään selvä, mutta mitä ilmeisemmin se ei ole joten - älä heitä roskia maahan. Lähimpään roskikseen ei voi olla niin pitkä matka ja karkkipaperi taskussa ei paljoa paina vaikka ne veisi kotiin saakka. 


No niin! Huomaatko, eihän tää oo ollenkaan hankalaa!

Tuleeko sulle mieleen muita hyviä pieniä arjen ekotekoja? 


xx Marianne

Kuvat: Laura / Laura

14 kommenttia

 1. Anonyymi10/17/2018

  Toi roskien maahan heittäminen on aivan uskomatonta. Miten kenelläkään tulee ees mieleen heittää roskat maahan

  VastaaPoista
 2. Anonyymi10/18/2018

  Tärkeä aihe, kiitos kun teit tämän postauksen. :)

  -BEMBALYFE

  http://www.bembalyfe.com

  VastaaPoista
 3. Pienistä asioistahan se lähtee :)

  VastaaPoista
 4. Juurikin noin, ei se niin vaikeaa ole. Loppujen lopuksi mistään ei edes tarvitse luopua, -ainoastaan muuttaa tottumuksiaan. Neule on ihana ja kuvat aivan mahtavia. Kivoja syksyisiä päiviä sinulle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta! Kiitos paljon, ihanaa syksyä sinnekin!

   Poista
 5. Tein itse blogiin tällä viikolla myös postauksen tästä samasta aiheesta. Pienistä teoista nämä muutokset lähtevät. Olen itse kierrättänyt jätteeni jo todella pitkän aikaa. Muovikasseja en osta vaan kannan mukana kestokasseja. Monet hedelmät eivät todellakaan tarvitse mitään pussia vaan esim. banaanit voi laittaa suoraan vaakaan ja lapun kylkeen. Vaatteet kierrätän kirppiselle, jossa myös vierailen säännöllisesti olisi siellä jotain minulle. Olen vähentänyt ostamista ja mietin myös ruoan suhteen valintoja. Nyt lauantaina aion osallistua Ilmastomarssin, joka starttaa Senaatintorilta. #nytonpakkotoimia

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mahtavaa! Oon samaa mieltä, tosi hyviä juttuja! :)

   Poista
 6. Muistuttaisin myös eettisyydestä. Se kulkee myös käsikädessä ekologisuuden kanssa. Haluan myös hiukan survaista tuohon villapaita asiaan sen verran, että vaikka 60% villaa on parempi kuin kokonaan tekokuituinen, niin se ongelma siitä huolimatta. Johtuen ihan siitä, että sitä ei voi kierrättää. Sen voi toki laittaa uudelleen käyttöön, jos on kunnossa mutta kierrättää sitä ei voi, sillä vielä ei ole mahdollista erotella tekokuituja ja luonnonkuituja toisistaan isoina massoina. Näin paidan hyöty on aika 0. Tekstiilijätteen polttaminen on myöskin täysin turha, sillä siitä ei hyötyä tule ollenkaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo on totta ja tosi hyvä huomio! Tiedän, että tuo villapaita ei ole ekologisin valinta juuri tuosta syystä, mutta pointtini enemmän tuossa oli, että edes pikkuisen kiinnittäisi huomiota mitä vaatteita valitsee :) Tämä kestäköön käytössä pitkään! Mutta hyvä että toit tämän puolen myös esille!

   Poista
 7. Tänään olin juuri kuuntelemassa lehdistötilaisuutta, jossa muistutettiin, että vaikka luonnonkosmetiikka on ekologisempaa kuin ns. perinteinen kosmetiikkaa, on oleellisempaa kuinka monta purkkia erilaisia kosteusrasvoja löytyy kotoa, kuin se, että onko se luonnonkosmetiikkaa vai ei. Itse olenkin pyrkinyt siihen, ettei minulla ole yhtään kosmetiikkatuotetta, jota en käyttäisi. Ihon vuoksi käytän vain luonnonkosmetiikkaa, vaikka muutama meikkituote minulla onkin sellaisia jotka eivät ihan täytä luonnonkosmetiikan vaatimuksia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aivan totta! Itselle purnukoita kertyy töiden puolesta, mutta käyttöön kaikki menee - jos ei minulle niin jollekin toiselle. Ideaaleinhan olisi, jos olisi ihan vain ne oikeasti tarpeelliset tuotteet ja ne olisi kaikki ekologisempaa kosmetiikkaa :) Ei minullakaan kaikki ole luonnonkosmetiikkaa, mutta tärkein on että pyrkii tekemään parempia valintoja! Täydellinen ei tarvitse olla :)

   Poista