Sisällön tarjoaa Blogger.

VIISI AJATUSTA ENNEN UUDEN VAATTEEN OSTAMISTA


Kuten huomata saattaa, niin tyylijutut on täällä jääneet selkeästi sivummalle. Ja huomata saattaa myös, että allekirjoittaneen tyyli on myös vuosien myötä muuttunut ja ehkä pikku hiljaa viimein alkanut löytää sen oman muotonsa. 

Vaatekaupassa työskentely ja omien arvojen tutkailu viimeisen vuoden aikana on opettanut aika paljon niin materiaaleista, vaatehuollosta, ostopäätöksistä kuin omasta tyylistäkin. Harkitsen ylipäätään enemmän mitä ostan ja kyllä ne materiaalit tulee tsekattua nykyään paljon paremmin. Paljon on opittavaakin mutta hyvään suuntaan ollaan menossa. 

Mutta mitkä on ne viisi asiaa jotka pyrin pitämään mielessä ennen uuden vaatteen hankkimista?


Pidän vaatteista, jotka saa stailattua monipuolisesti moneen eri tilanteeseen - onko ne nyt sitten niitä luottovaatteita ja vaatekaapin kulmakiviä? Musta silp in -mekko, laadukkaat musta ja valkoinen t-paita, mustat mukavat farkut, mustat culottes -housut, valkoinen kauluspaita, ohut musta poolopaita, kaunis neulepaita, pari omalta tuntuvaa kietaisumekkoa... Siihen päälle sitten muutamia niitä ihastushelmiä, joilla näistä perusjutuista muuntautuu vaikka sun mitä ja vaikka mihin tilanteeseen. 

Pidän vaatteista, jotka pysyy kauniina pitkään, vaikka olisi miten ahkerassa käytössä. Mikään ei ole ärsyttävämpää kuin se, että hetki sitten ostettu vaate on jo käyttökelvottoman näköinen kaiken nukan ja kulahtamisen vuoksi. Tämän voi ennaltaehkäistä juuri sillä, että vähän kurkkaa sinne pesulappuun ennen ostopäätöstä, että mistä materiaalista vaate on valmistettu ja miten sitä tulisi hoitaa. 

Pidän vaatteista, joissa tunnen oloni hyväksi ja itseni kauniiksi. Nyt alkaa tuntua sille, että olen vihdoin tunnistanut ne vaatteet, joissa tiedän viihtyväni. 


Pidän vaatteista, joita ei tarvitse luokitella kesävaatteiksi ja talvivaatteiksi erikseen. Vaatekaapin sisältö voi olla lähes täysin ympärivuotinen. Luonnollisesti kuumalla kesällä ei paljoa paksuja villapaitoja tarvita ja pakkasilla ei kaipaa farkkushortseja, mutta noin niin kuin pääpiirteittäin. 

Pidän vaatteista, joita ei  niiden monipuolisen käytön vuoksi tarvitse olla paljoa erilaisia. Sen ihanampaa, mitä vähemmän vaatteita kaapista löytyy - ja nimenomaan löytyy, jos niitä on liikaa niin tuntuu ettei sieltä mitään edes löydä. Ja sitten ne kausivaatteetkin sopii kaappiin kaikki kerralla, ilman että niitä tarvitsee sieltä siirrellä pois ja takaisin. 

Eli näin tiivistettynä: onko vaatteella monipuolinen käyttötarkoitus, mistä se on valmistettu, tunnenko itseni siinä kauniiksi, meneekö se niin kesät kuin talvet ja tarvitsenko tätä todella?

Plussaa myös aina ekologisuudesta, luonnonmateriaaleista, eettisyydestä ja kotimaisuudesta, mutta vielä ei olla ihan siellä, että osaisin täysin näin hyvin valita vaatetuksen osalta. Pidän nämä kuitenkin aina korvan takana vaikuttamassa.

Slip in -mekko tuunattu alelöytö - VERO MODA

Millaisia sääntöjä sulla on vaatekaapin ja tyylin suhteen? 

Jatkan näillä aiheilla ainakin muutamalla sanalla materiaaleista ja vaatehuollosta myöhemmin. 

xx Marianne

13 kommenttia

 1. Hyviä pointteja! Itsekin olen pyrkinyt vähentämään turhia vaatehankintoja, mutta kyllä niitä edelleen tulee tehtyä. Materiaaleihin pitäisikin kiinnittää enemmän huomiota :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :) Ihan täysin on hankalaa lähteä karsimaan yhtäkkiä ja huteja tulee täälläkin välillä, mutta tärkeintä on se, että kiinnittää yhä enemmän huomiota ja ottaa asioista selvää! Sillä pääsee jo pitkälle :) Postaan materiaaleista ja vaatehuollosta oman tekstin lähiaikoina!

   Poista
 2. Anonyymi1/10/2019

  Kiinnostaisi, että millaiset matskut on niitä oikeasti hyviä? Oon yrittänyt etsiä tietoa, mutta tuntuu että mikään ei ole kovin ekologinen... Mitä materiaaleja sä itse suosit?

  Ja itsellä tosi paljon samoja kriteereitä, tärkeimpänä että tuleeko vaate oikeasti käyttöön vai onko vaan kivan näkönen! Koska oon usein tehny sen virheen et ostan jonku tosi kivan näkösen vaatteen mutta se ei vaan sovi mun tyyliin/käyttöön...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaikissa materiaaleissa on puolensa ja omat plussat/miinukset, mutta itse suosin luonnonmateriaaleja kuten puuvillaa, pellavaa, villaa, tencel/lyocell... Mutta esimerkiksi puuvilla on siitä hyvä, että se on luonnonmaterilaali, se kestää, hengittää ja tuntuu hyvälle iholla, mutta toisaalta taas sen valmistus voi kuormittaa ympäristöä sillä siihen tarvitaan paljon vettä ja kemikaaleja. Nämä on vähän kaksi piippuisia juttuja, mutta teen näihin liittyen pian oman postauksen jossa kerron lisää sekä materiaaleista, vaatehuollosta ja sivuan aiheena ekologisuutta! :)

   Poista
 3. Kiva postaus! Tykkään myös vaatteista, joita saa erilaisilla asusteilla muunneltua. Ja tuo, että käy kesät, talvet. Monipuolisuus.
  Minulla on liian paljon vaatteita kaapissani ja tulee juuri tuo ongelma eteen, ettei mitään löydä. Mutta karsiminen on vaikeaa. Yksi kerrallaan vien vaatteita Pelastusarmeijan laatikkoon kierrätykseen.
  Kiitos mielenkiintoisesta aiheesta.
  Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Kuulostaa hyvältä :) Karsimiseenkin oppii, aksel kerrallaan! Ihanaa viikkoa sinne!

   Poista
 4. Mä tykkään nykyään shoppailla verkkokirppareilla - niissä on aivan erilaista löytämisen riemua :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on hyvä valinta myös! Jotenkin vaatteita jos ostan kirpparilta niin se on nettikirpparilta, mutta sitten taas sisustusjuttuja on päästävä hypistelemään paikan päälle :)

   Poista
 5. Hyvää pohdintaa! Olen itse vähentänyt jo vuosia omia hankintoja. Joka vuosi ennen joulua karsin vielä "raskaalla kädellä" sellaista pois mitä ei ole käytetty. Kaikki "tästä en voi luopua tunnesyistä" tai "ehkä mahdun vielä tähän mekkoon joskus" tai "tätä voisi kyllä tuunattuna ehkä käyttää" vaatteet saavat lähteä kierrätykseen. Yritän myös suosia kestäviä materiaaleja ja suosia myös kotimaisia tuottajia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Kuulostaa hyvältä ja hienoa, että osaat karsia :) Ihanaa, että monet osaa nykyään arvostaa näitä juttuja, kuten kotimaisuus ja kestävyys!

   Poista
 6. Tosi hyviä pointteja, joita pitäis itsekin muistaa useammin miettiä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Toivottavasti tämä oli nyt yksi pieni muistutus :)

   Poista